Főoldal | E-mail


Zajk község Letenye várostól 7 km-re, északi irányban fekszik. Hazánknak nincs még egy ilyen vidéke, ahol ennyi szőlőhegyet találhatunk, mint éppen itt, Dél-Zalában. A szubmediterrán klíma, a sok csapadék és a kedvező talajadottságok kiváló termőhelyet alakítottak ki. A szőlőhegyeken hatalmas gesztenye- és cseresznyefák árnyékában kisebb-nagyobb pincék, présházak sorakoznak, ahol még él az elmúlt korok humanizmusa, az emberek barátságosak, vendégszeretők, s egy pohár bor mellett bármikor kaphatók egy kellemes beszélgetésre.

Zajk és környéke gazdag leletanyaggal rendelkezik a történelem előtti időktől kezdődően. Maradandó emlékeket a rómaiak és a kelták hagytak az utókorra.
"Zajk" a honfoglalás korából eredő helységnév, mely a szláv személynévből lett átvéve.

Az 1292-es évben egy forrásban említik először a falu nevét, majd első hivatalos levéltári említése 1352-ből való. Az 1300-as évek második felében már a Zayky-család birtoka, őket később Zichy néven lelhetjük fel.
A falu a török hódoltság idején elnéptelenedett. Míg 1531-ben a Zichyek 33 jobbágytelket tartottak számon, addig 1717-ben csupán 3 család lakta. Később jobbágyok költöztek a Zajkhoz tartozó Fintafa-pusztára, illetve József-hegyre. Ma a település 256 lelket számlál.

A település lakói földműveléssel, állattartással és szőlőműveléssel foglalkoztak. A földutakat a 60-as években látták el szilárd burkolattal, s ekkor vezették be a  villanyt is.
1990-től önálló önkormányzattal működik a település, mely közigazgatásilag Letenye városhoz tartozik Kistolmács és Murarátka községekkel egyetemben.